Безкоштовна бібліотека підручників



Робоча книга вихователя групи продовженого дня

Естафети на швидкість, спритність, силу.


2. Естафети на швидкість, спритність, силу.

- А зараз будемо змагатися, побачимо, яка команда порадує нас.

- Почесними журі будуть наші гості, вчителі школи; голова журі – директор школи

(Учні діляться на дві рівносильні команди по 10 осіб і шикуються у дві колони одна навпроти другої паралельно. Решта учні - вболівальники).

1 естафета. Стрибки з обруча в обруч.

Перед кожною командою лежать на певній відстані по 4 обручі. З кожної команди стрибають усі учні по одному.

Переможе та команда, яка швидше закінчить стрибки і повернеться на своє місце.

2 естафета. їжак з яблуком.

Виходять по 4 учні. Перші беруть м´ячі, затискають між колінами і стрибками вперед обходять фішку, повертаються назад, передаючи м´яч наступному гравцеві.

3 естафета. Стрибки в мішку.

З кожної команди приймає участь 3 учні. Перші гравці залізають у мішок і стрибають на швидкість до певного місця, потім по черзі інші гравці. Переможе та команда, яка набере більше балів

4 естафета. Хто швидше.

Кожен учасник повинен добігти до даного предмета, доторкнутися, повернутися назад і передати естафету наступному.

5 естафета. Бій півнів.

Виходять по три учасники. Стрибками на одній нозі вони намагаються вивести один одного з рівноваги. Виграє той, який довше стоятиме на одній нозі.

6. естафета. Біг із скакалками.

Пробігти від пункту А до пункту В і назад, перестрибуючи через скакалку. Перемагає команда, яка швидше виконає завдання.

7 естафета. М´яч над головою.

Учасники стають щільно в колону один за одним. Ноги широко. М´ячі передаються над головою від першого до останнього. Останній гравець швидко пропускає м´яч між ногами вперед. Переможе та команда, учасник якої швидше отримає м´яч і стане рівно.

8 естафета. Тачка.

З кожної команди приймає участь по 6 учнів. 1 приймає положення «лежачи» з упором руками, інший бере його за ноги і міцно тримає за гомілки. «Тачка» на руках рухається вперед до прапорця, обходить його і повертається назад, інші учасники повторюють це знову. Перемагає команда, яка набере більше очок.

9 естафета. М´яч по землі.

За сигналом перші гравці котять м´яч по землі до протилежної лінії, а потім назад і передають наступним учасникам. Перемагає той, хто швидше виконає вправу.

10 естафета. Переправа.

За сигналом перший гравець команди надягає обруч на другого і переправляє його на протилежний бік, тоді перший залишається, другий біжить і «переправляє» третього і т.д. Перемагає команда, яка швидше «переправиться» на другий берег.

3. Виступ голови журі та нагородження переможців.

4. Таночок «Маленькі каченята» (під музику).

- За руки всі візьміться, діти,

Нам треба міцно всім дружити. У коло станемо мерщій І почнемо таночок свій.

ІІІ. Підсумкова частина.

1. Шикування в колону по 1.

2. Повороти на місці.

Учень: Всім відомо: це чудово,

Коли кожен з нас здоровий. Тільки треба знати, Як здоровим стати. Лиш один рецепт на світі Всім-усім підходить дітям: Коли спорт полюбим - Сильним, спритним будем.

3. Обхід по лініях залу.

4. Організаційний вихід дітей із спортивного залу до класу.

Вчимося плавати у спортивному залі

Кроль на спині

Робота рук

Коловий рух.

Діти стають у коло з інтервалом 0,5 м або в колону по чотири з дистанцією 1 м та інтервалом 0,5.

За сигналом керівника випрямляють тулуб, праву руку напружено піднімають угору і притискують до голови, долоню повертають назовні, ліва рука внизу.

За другою командою діти роблять коловий рух рукою назад - униз - уперед - угору, імітуючи гребок, як при плаванні кролем на спині. Виконують 15-20 разів правою, а потім лівою рукою. Керівник відзначає гравців, в яких краща рухомість у суглобах і які точніше виконували рухи.

Варіанти:

1) діти, стоячи парами одне за одним, захоплюють одне одного за кисті й одночасно рухають руками назад - униз - уперед - угору, не розриваючи захват;

2) почергові рухи правою і лівою руками з вихідного положення - руки вгору долонями назовні («млин»);

3) просування спиною вперед; на три дрібні кроки «гребок» однією рукою, на наступні кроки - іншою рукою.

Веслярі

Діти стають у коло з інтервалом 1 м або в колону по чотири (дистанція й інтервал 1 м), лягають спиною на підлогу, руки простягають угору, долоні із зімкнутими пальцями повертають назовні.

За командою енергійно опускають руки в сторони до стегон, у кінці «гребка» повертаючи долоні назад (до підлоги), і, розвернувши руки долонями назовні (мізинцями догори), проносять уперед-угору у вихідне положення.

Дихання довільне. Виконується 15-20 разів. Керівник оцінює техніку рухів і відзначає найвправніших.

Варіанти. Вправа виконується:

1) на піску із згрібанням його руками до себе;

2) з перемінними рухами ногами, як при плаванні способом кроль;

3) з перемінними рухами руками;

4) з перемінними рухами руками (гребки) і ногами (на один гребковий рух рукою три рухи ногами, як при плаванні кролем);

5) лежачи на лавах поздовжньо з поперемінними рухами руками, узгодженими з рухами ніг.

Брас

Завдяки імітації на суші рухів ніг і рук брасиста, опануванню техніки дихання, узгодженості роботи рук і ніг з диханням діти в ігрових умовах закріплюватимуть структуру необхідних плавальних рухів. А це сприятиме прискореному навчанню плавання у воді.

Робота ніг.

Жаб´ячі лапки

Діти набирають на краю лави або на березі положення упору сидячи позаду, ноги з´єднані, випрямлені носки відтягнуті.

За командою керівника, згинаючи ноги в колінних суглобах і підтягуючи їх до тулуба завдяки згинанню в тазостегнових суглобах, наближають п´ятки до таза, ступні розводять носками в боки і носки «беруть» на себе (підготовчий рух). Після згинання ніг енергійно «штовхають» ними, випрямляючи в сторони-вперед у вихідне положення (робочий рух).

Керівник оцінює правильність підтягування ніг і поштовху ними, відзначає найвправніших. Виконується 20-30 разів.

Варіант: вправа виконується лежачи на грудях на лаві поздовжньо і впираючись руками попереду. Робота рук

Гоебки брасиста Група стає в коло з інтервалом 1 м або колену по чотири з дистанцією й інтервалом 1 м. За першим сигналом діти ставлять ноги нарізно, тулуб нахиляють уперед, голову піднімають, руки вгору на ширині плечей долонями вперед.

За другим сигналом руки опускають в сторони на 45° (до положення вгору - в сторони), розвівши кисті із стиснутими пальцями долонями назовні. Широко відкритим ротом робиться вдих, і рот закривається. Зігнувши руки в ліктьових суглобах, передпліччя опускають уперед і, наближаючи плечі до тулуба, переводять кисті тильним боком до грудей, майже з´єднуючи їх (дихання затримується). Здійнявши руки вгору, робиться видих через округлений рот і ніс. Виконується 10-15 разів. Керівник оцінює техніку рухів і відзначає найвправніших.

Варіант: узгоджуючи рухи рук з диханням, просуваються вперед дрібними кроками.

Узгодження рухів

Пливемо брасом Діти лягають грудьми на лаву поздовжньо, випрямляють тулуб та ноги, руки вгору на ширині плечей долонями вперед.

На рахунок керівника «раз» - гребок руками, долоні назовні (вдих); на «два» - згинання рук у ліктьових суглобах і підтягування ніг (початок видиху); на «три» - руки угору, поштовх ногами (видих); на «чотири» - тулуб випрямлений, руки вгору долонями вперед (ковзання).

Виконується 2-3 рази по 15-20 повторень. Керівник оцінює техніку рухів і відзначає тих, хто найточніше виконував вправу.

Як стартувати Імітація на суші окремих рухів - складових техніки стартових стрибків в ігровій формі сприяє кращому опануванню ними, ніж під час звичайного пояснення. Стрибки з тумбочки

Струна

Діти стають у коло і за сигналом керівника випрямляють тулуб, не прогинаючись у попереку, піднімають і змикають руки так, щоб долоня однієї кисті лежала на тильному боці іншої, а голова була між руками; підборіддя притискують до грудей (у такому положенні плавець починає ковзання після старту).

За другим сигналом гравці швидко стають на ноги і якомога вище витягують руки. Виконується 5-6 разів по 10-15 потягувань. Керівник відзначає найвправніших.

До упору зігнувшись

Діти стають у коло і займають таке ж вихідне положення, як у грі «Струна». За сигналом керівника нахиляються вперед - униз, не згинаючи ноги в колінах, і, переносячи центр маси тіла вперед повільно падають уперед (без поштовху ногами) опори кистями в підлогу (положення упору стоячи зігнувшись). Виконується 3-4 рази по 6-8 повторень. Керівник оцінює техніку і відзначає найвправніших.

Хто швидше

Діти стають у коло з інтервалом 0,5 м, і вони набирають положення старту плавця - ступні паралельні на відстані 15-20 см одна від одної, тулуб нахилений уперед, ноги трохи зігнуті, руки відведені назад долонями назад.

За командою керівника «Руш!» діти змахують руками вперед, швидко присідають і впираються руками в підлогу попереду.

Перемагають ті, хто точніше і швидше зробив вправу. Виконується 8-12 разів.

Вистрибування

Діти стають у коло або в колону по чотири з дистанцією 1- 1,5 м та інтервалом 1 м і набирають вихідне положення - старт плавця, як у грі «Хто швидше».

За командою керівника «Руш!» діти швидко згинають ноги, трохи присівши, і змахом рук уперед та сильним поштовхом ніг стрибають угору, випрямивши угору руки і тулуб.

Перемагає той, хто точніше і вище підстрибнув. Виконується 8-10 разів.

Фізкульт-хвилинки

Рибка

Ліва рука вихователя зігнута в лікті - це бережок.

Права рука - рибка.

Коли вона плаває у водичці, то діти плескають.

Коли на бережку (зверху на лівій руці) - мовчать.

Нову ми вправу вивчаємо, діти,

Руки вперед і рівненько сидіти.

Рухи руками ми робимо схресні,

Любимо вправи ми інтересні.

Руки на парті, пальці в кулак,

Зробимо вправу, діти, ми так:

Пальці стискаємо і розтискаємо,

Мов пластилін ми розминаємо.

А тепер встали, руки до пліч,

Будемо рухи робить кругові.

Один, два, три, чотири,

В дружбі ми живем і в мирі.

Встало вранці ясне сонце,

Зазирнуло у віконце.

Ми до нього потяглися,

За промінчики взялися.

Будем дружно присідати,

Сонечко розвеселяти.

Встали, сіли, встали, сіли,

- Бачте, як розвеселили.

Стало сонце танцювати,

Нас до танцю припрошати.

Нумо разом, нумо всі

Потанцюєм по росі.

Раз, два! Всі присіли,

Потім вгору підлетіли.

Три, чотири! Нахилились

Із струмочка гарно вмились.

П´ять! Шість! Всі веселі

Крутимось на каруселі.

Сім, вісім! В поїзд сіли,

Ніжками затупотіли. Дев´ять, десять!

Відпочили

І за парти дружно сіли.

«Пишемо носом».

Уявіть собі, що у вас ніс, як у Буратіно. Напишіть носом, ніби олівцем, своє ім´я. Опустіть голову вниз і швидко-швидко покліпайте. Погляньте один на одного і посміхніться.

Тік-так, тік-так.

Всі ми робимо ось так.

Руки вгору піднімаєм і повільно опускаєм.

Один, два, три,

Руки ширше розведи.

Ми веселі моряки,

Мандрувати мастаки.

Уклонись щодня

Батькові низенько.

Бо його серденько

До тебе близенько.

Уклонись щодня

Матінці ще нижче,

Бо її серденько

До твого ще ближче.

По стежині напрямки

Дружно ходим залюбки.

То повернемося боком,

То йдемо усі з підскоком.

Ходим, ходим на носках,

А тепер на п´ятках.

Перевіримо поставу,

Зведемо лопатки.

А щоб вдало мандрувати,

Треба м´язи розвивати.

Шторм у морі нас гойдає.

Вітер виє, завиває.

Як було там тяжко нам,

Ми покажем зараз вам.

Виросла трава яка!

Кропива та осока.

Піднімайте вище ніжки,

Та не сходьте із доріжки.

Скрізь, де б ми не побували,

Всі нас радо зустрічали.

Моряки не відставали:

«Яблучко» всі танцювали.

Ми не тільки танцювали,

Ще й у м´ячика ми грали.

М´ячик б´ють, а він не плаче,

Вам покажем, як він скаче.

Подмухай на кульбабку

- Злетять кульбабенята. Подмухай іще дужче,

Як ще сильним стати.

Встати струнко всім без руху

І мою команду слухай.

Руки вгору піднімаєм

І повільно опускаєм.

Зимонька до нас прийшла,

Сніг пухкий нам принесла.

І летять, летять сніжинки

На дерева, на стежинки.

Один, два - дерева,

Три, чотири - вийшли звірі.

П´ять, шість - пада лист.

Сім, вісім - птахи в лісі.

Дев´ять, десять - це сунички

Підняли червоні личка.

Ми на човнику своєму

Всі країни обійдемо.

А щоб нам туди дійти,

Треба дружно всім гребти.

Ми із мандрів повертали,

Бо за домом сумували.

А щоб швидше вдома бути,

Треба у вітрила дути.

По сніжку, як по перині;

Покачаємось на спині.

У заметах сніг лежить.

Під ногами він скрипить

Тренувались залюбки.

Ви чудові моряки.

Стали дружно присідати,

Щоб ногам роботу дати.

Хто втомився присідати,

Може вже відпочивати.

Щось не хочеться сидіти,

Треба трохи відпочити.

Руки вгору, руки вниз,

Руки в боки, руки так.

Руки вгору, як вітряк.

Вище руки підніміть,

І спокійно опустіть.

Плесніть, діти, кілька раз.

До роботи! Все гаразд!

Щоб сніжну гірку збудувати,

Треба спинку прогинати.

А тепер всі на санчатах

В ліс поїдем до зайчаток. .

Доки звірі наші грали,

Руки в нас позамерзали. Погріємо?

А тепер на лижі стали

І додому всі помчали.

Ось на скрипочці я граю

Ті-лі-лі та ті-лі-лі.

Я заграв на балалайці

Бренді-брень, бренді-брень.

А тепер на барабані

Бум-бум-бум, трах-тах-тах.

Зайченята дружно грають,

Під ялинкою стрибають.

А лисичка виглядає,

Зараз зайчика спіймає.

Встаньте, діти, посміхніться,

Землі нашій поклоніться

За щасливий день вчорашній.

І до сонця потягніться,

Веретеном покрутіться.

Враз присядьте, підніміться,

І на килим опустіться.

Щось не хочеться сидіти,

Треба трохи відпочити (Діти встають і виходять з-за парти).

Руки вгору, руки вниз,

На сусіда подивись.

Руки вгору, руки в боки

І зроби чотири кроки

(Підняти руки і прогнути спину назад).

І спокійно опустіть,

В сторони їх розведіть,

Пдесніть, діти, кілька раз,

За роботу - все гаразд.



|
:
Історія педагогіки: курс лекцій
Робоча книга вихователя групи продовженого дня
Педагогіка вищої школи
Дидактика