Безкоштовна бібліотека підручників



Робоча книга вихователя групи продовженого дня

Краса землі моєї України


(екологічна гра)

Ведуча: Нема кращої землі, ніж наша Україна. Любимо землю її родючу і стихію Чорного моря, яке котило краями гомін волі. Любимо її веселі доли і зелені верховини Карпат, що сягають зірок, розлогі ниви і зажурені діброви, тихі, як молитва, озера і бистрії ріки, сиві міста та села в квітучих вінках садів, мову і пісні, що споконвіку живуть у серці її, і людей-творців і мучеників її вічності.

Любимо, тебе, Україно, наш тихий земний раю.

Сьогодні ми всі поїдемо екологічним експресом і ближче познайомимося з красою нашої рідної землі - України.

Отже, станція перша - літературна.

Віки шуміли над Україною, і забирали в народу мирних дітей міжусобиці князів і нищили нашу державність. Аркани на шию дочкам та синам закидали ординці татаро-монгольських ханів, мечем та вогнем проходила їхня кривава дорога по нашій землі.

Згадка про ті часи залишилася навіки у легендах та переказах нашого народу.

Легенда «Татарське зілля»

«Жили колись в одному селі брат і сестра. Батьки їхні повмирали, а вони самі собі господарювали і ніколи нічого поганого не робили.

Одного разу, коли брат орав у полі, на село напали татари. Людей пограбували, сестру разом з іншими забрали в полон. Приїхав брат додому і не застав сестри. Тоді кинувся наздоганяти, щоб відбити її в них. А татари саме посідали в лісі обідати. Далеко спереду поставили варту. От той парубок і попався їм у руки. Привели вони його до головного, а той хотів одразу його вбити, але вирішив спочатку посміятися з бідного хлопця, каже йому: «Якщо переможеш мого силача, то віддам сестру і відпущу вас додому. Якщо ні - вб´ю обох!» «Все одно помирати», - думає хлопець.

Почався бій. Виступає той татарин, сильний, як бик. Взяли вони шаблі і почали битися. Зразу татарин ніби перемагав. Але брат та сестра так стояли одне за одного, що не можна було парубкові не перемогти. І так вбив він татарина Головний відпустив їх, як і пообіцяв. А на тому місці, де був убитий ворог, виросло зілля, яке в нас називають татарським.»

Багато живе легенд та переказів про рослини, які стали символічними:

калина - символ дівочої краси та вроди;

едельвейс - ніжності та кохання;

барвінок - вічності та вічної пам´яті.



|
:
Історія педагогіки: курс лекцій
Робоча книга вихователя групи продовженого дня
Педагогіка вищої школи
Дидактика