Безкоштовна бібліотека підручників



Робоча книга вихователя групи продовженого дня

Тема 2. Вклонися калині


Загадка для початку:

Зачаровує красою Мати-Україна,

Наче в лузі червоніє Пишная...

(Калина.)

- Помилуйтеся червоною калиною, що, немов багаття, горить серед лісу. Споконвіку наші земляки поетизували цю рослину, оспівували її в піснях, пов´язуючи червону калину з образом рідної української землі. І справді, придивіться до калини - який гарний кущ! Доберіть слова-характеристики, які влучно передавали б своєрідну красу калини. (Можливі характеристики: гарна, пишна, рясна, яскрава, прегарна, щедра, багата, розкішна, велична та ін.).

- Спробуйте якнайточніше визначити колір ягід калини.

- Що нагадують вам червоногарячі ягідки на кущі калини? (Можливі порівняння: вогники, ліхтарики, намисто, коштовні камінці, краплинки крові тощо.)

Марія Познанська

Калинонька

Ось калина над рікою Віти стелить по воді. Хто це щедрою рукою їй намистечко надів? Червонясте, променисте - Розцвітає, як вогні... Дай хоч трішечки намиста, Калинонько, і мені!

- Придивіться до калини уважніше - восени весь кущ ніби наливається вогняними барвами: листячко стає червонястим, серед якого яскраво палахкотять ягоди. З чим, на вашу думку, можна порівняти кущ калини? (Можливі порівняння: вогнище, багаття, ватра, факел, пожежа та ін.).

- Давайте разом створимо казку про те, як на нашій землі вперше виріс кущ калини.

- А тепер визначимо серед вас найуважнішого: хто скаже, чим пахне калина? Охарактеризуйте її запах. (Можливі характеристики: запах приємний, тонкий, гіркуватий тощо; найточніша характеристика - суміш запахів валеріани і яблук).

- А хто з вас пам´ятає калину на смак? Покуштуйте соковиту ягідку й охарактеризуйте її смак. (Можливі відповіді: гірко-кисла; приморожена - гірко-солодка).

- Придивіться уважно до кісточки, ще сидить усередині ягідки. Що нагадує вам її форма? (Можливе порівняння: маленьке сердечко.).

- Отже, червоний сік калини нагадує деколи кров, а кісточка всередині ягідки подібна до людського серця, а сама калина, ніби жива істота, простягає до нас віти, даруючи свою красу. Давайте уявимо, що калина ожила й може говорити. З якими словами звернулися б ви до неї? Ось послухайте, як український народ у своїх піснях любовно розмовляє з калиною:

Червона калина

- Червона калина, Чого в лузі стоїш, Чого в лузі стоїш, Чом не процвітаєш? Чого в лузі стоїш, Чом не процвітаєш, Чи сонця боїшся,

Чи дощу благаєш?

- Сонця не боюся, Дощу не благаю, Стою та й думаю, Як я цвісти маю. Зацвіту біленько, То всі мене знають. Зацвіту червоно, Пташки одзьобають.

- Давайте разом пригадаємо інші народні пісні, де б згадувалася калина. (Наприклад: «Ой на горі калина», «Ой під калиною», «Калино-малино, чого в лузі стоїш», «По той бік гори», «Чи я в лузі не калина була» та ін.).

- А зараз проведемо конкурс на краще виконання пісні, присвяченої калині.

- Як ви думаєте, чим саме приваблювала калина народних поетів? Чому калину часто називають символом України? Символом чого може бути калина для українського народу? (Можливі відповіді: символ краси, багатства, родючості, честі, свободи, життєдайної сили та ін.).

- Отже, вклонимося калині - окрасі рідної землі. Доторкнемось обережно до її кетягів - відчуємо їхню прохолоду і ваговитість.

Продовжіть думку: «Я торкаюсь калини і відчуваю в серці...». Спробуйте розказати, які почуття сповнюють вас у ці хвилини.



|
:
Історія педагогіки: курс лекцій
Робоча книга вихователя групи продовженого дня
Педагогіка вищої школи
Дидактика