Безкоштовна бібліотека підручників



Робоча книга вихователя групи продовженого дня

Орієнтовна тематика та допоміжний матеріал до організації «уроків милування» з молодшими школярами1


Процес планування виховної роботи в групі продовженого дня можна дещо пожвавити за рахунок введення в план яскравих за назвою, цікавих за змістом «уроків милування» в природі. Назва такого уроку не може бути формальною. Вона повинна концентровано відтворювати емоційно-естетичний зміст споглядання певного об´єкта чи явища природи, нести в собі певну образну інформацію. Пропонуємо орієнтовну тематику «уроків милування» для 1-4 класів, розроблену за сезонним принципом.

Осінь. Золото осені. Осінні дарунки. Осінь-плакса. Карнавал осінніх барв. Чим пахне осінь. Зажурена квітка, Вклонися калині. Танок осіннього листя. Музика листопаду. Прощальна пісня осені. Свято зрілості. Осінній сум та ін.

Зима. Якого кольору зима. В гості до ялинки. Казки зимового лісу. Наші менші брати взимку. Срібні дерева. Свято снігопаду. Зимові витинанки. Сніжинки-балеринки. Зима-скульптор. Зачарована краса. Кришталевий дзвін зими. Царство сну та ін.

Весна. Перша зелень весни. Здрастуй, пролісок. Зелений шум. Вернісаж весняних кольорів. Вигадливі візерунки весни. Чим пахне весна. Свято весняних квітів. Весняна симфонія. Земля квітує. Ранок року. Біле марево садків та ін.

Літо. Якого кольору літо. Лісові сюрпризи. Диво-райдуга. Літні візерунки. Барви лугу. Дзвінка пісня джерела. Вслухайся в «музику» літа. Хоровод .літніх квітів. Запам´ятаймо літо на запах і на смак. Рум´янець року та ін.

Пропонуємо також деякі варіанти проведення «уроків милування» під час прогулянок у природу в режимі роботи групи продовженого дня. Обсяг запропонованих завдань розрахований на учнів 3-4 класів. Для 6-7-річних дітей запропонований . матеріал можна дещо скоротити й адаптувати відповідно до вікових можливостей.

Осінь

Естетична своєрідність. Ця пора року відзначається неабиякою виразністю. Провідна естетична ознака її - пишнобарвність. Осінь гордо красується розмаїттям барв. Це надає їй урочистого, святкового звучання. Природа святкує зрілість, вражаючи розкішшю та пишністю, щедре обдаровуючи нас своїм багатством. Дещо сумно звучить музика листопаду. Осінь сповнена неквапливих граційних рухів, журливих звуків. Усе готується до сну. Природа поринає в спокій, наче в серпанок. .Задумлива, замріяна осінь іде по землі, уособлюючи в собі стиглість родючість, щедрість у найбільш повнокровних їх виявах.



|
:
Історія педагогіки: курс лекцій
Робоча книга вихователя групи продовженого дня
Педагогіка вищої школи
Дидактика