Безкоштовна бібліотека підручників



Історія вчень про право і державу

§ 2. Теорія всесвітньої монархії А. Данте


Першим, хто серед мислителів виступив на захист незалежності королівської влади від папства, був великий поет Середніх віків Данте Аліг´єрі (1265—1321). У своєму творі «Про монархію» він доводив необхідність всесвітньої монархії, похо­дження монархії від Бога, а не від папи.

Мета людського роду, за Данте, — загальний мир (concordia — гармонія, мир). Це і є справа всесвітньої монархії. Основні до­кази, що він приводить на її користь, такі: єдина мета вимагає одного управляючого начала. Якщо людський рід має одну мету, то він повинен керуватися одним монархом. Як єдиний Бог во­лодарює у Всесвіті, так і рід людський повинен бути влаштова­ний за таким зразком. Суперечки між окремими князями повин­ні вирішуватись вищим суддею-імператором. У світі повинна панувати правда, а вона найкраще вводиться всесвітнім монар­хом, тому що йому нічого бажати для себе. У монархії прави­тель існує для громадян, а не громадяни для монарха. Всесвіт­ній монарх видає закони для всього людства, окремі ж князі застосовують ці закони згідно з особливостями своїх країн. Єдність є взагалі вище благо. Згода — добро. Але згода знов-таки вимагає єдиної направляючої волі, тобто влади єдиного монарха. Так обґрунтовував теорію всесвітньої монархії Данте.

У другій частині свого твору Данте підкріплює свою теорію історією «всесвітнього панування» Римської імперії. У перемо­гах римлян ясно видна, вважає він, рука Провидіння, і сам Христос, народившись під владою римлян, визнав справедливість їх панування.

У третій частині твору Данте доводить, що спадкоємець римського панування — імператор одержав владу безпосеред­ньо від Бога, а не від папи. Останньому не дана вся повнота божественної влади. До того ж імператорська влада виникла значно раніш папської. Право затверджувати світських князів, говориться у творі, суперечить самій природі церкви.

Такий основний зміст теорії всесвітньої монархії (імперії) Данте, що відстоював пріоритет світської влади в державі. Ідея всесвітньої монархії — чи не середньовічна мрія про міжнарод­ну організацію держав заради миру і безпеки?



|
:
Адміністративне право України: тенденції трансформації в умовах реформування
Конкурентне право України
Дипломатичне представництво: організація і форми роботи
Аграрне право України
Історія держави і права України - Ч.1
Юридична деонтологія
Історія вчень про державу і право
Адміністративне право України
Аграрне право України
Юридична деонтологія (Основи юридичної діяльності)
Виконавча влада в Україні: організаційно-правові засади
Правове регулювання застосування сили працівниками правоохоронних органів
Цивільне право України. Загальна частина
Історія вчень про право і державу
Податкове право