Безкоштовна бібліотека підручників



Право: Посібник для студентів бізнес-спеціальностей

15.4. Припинення угоди шляхом прямо висловленої домовленості


У центрі проблем, що виникають внаслідок припинення угоди шляхом прямо висловленої домовленості, як правило, лежить зустрічне задоволення у зв´язку з припиненням угоди. Якщо Кейт домовляється продати Брендану машину за 5 тис. фунтів стерлінгів, і обидві сторони домовляються скасувати трансакцію, то ніякої проблеми не виникає. Обидві сторони звільняються від договірних зобов´язань за угодою, і звільнення від зобов´язань однієї сторони є зустрічним задоволенням для іншої.

Якщо попереднє зобов´язання замінюється новим, проблема зустрічного задоволення подолана: це називається "згода і задоволення". Наприклад, якщо Мік продає товари Тіму за 500 фунтів стерлінгів, і Тім платить 500 фунтів стерлінгів, контракт вважається припиненим шляхом виконання. Якщо, з іншого боку, Тім не має 500 фунтів стерлінгів, але пропонує Міку вимостити дорогу на погашення боргу, то мають місце згода і задоволення, за якими право Міка на 500 фунтів стерлінгів стає зустрічним задоволенням за укладення Міком нового контракту з Тімом, відповідно до якого Тім мостить йому дорогу.

Складніші проблеми виникають тоді, коли одна сторона погоджується звільнити іншу сторону від відповідальності, увільнивши її від деяких чи всіх зобов´язань і не одержуючи натомість нічого. Наприклад, уявімо, що Мік погодився пробачити Тімові борг, у результаті Тім нічого не заплатив за поставлені йому товари. Ця проблема розглядалася в розд. 5 "Зустрічне задоволення", де йшлося про доктрини права справедливості: доктрину позбавлення права заперечення на підставі даної обіцянки та доктрину відмови.



|
:
Міжнародне приватне право
Римське приватне право
Право: Посібник для студентів бізнес-спеціальностей