Безкоштовна бібліотека підручників



Право: Посібник для студентів бізнес-спеціальностей

2.3. Загальні принципи і спеціальні контракти


Кожен зі згаданих вище типів контрактів регулюється загальним договірним правом. Це означає, що існує низка загальних принципів, застосовуваних до контракту незалежно від його типу, тому, наприклад, всі контракти укладаються в результаті процесу, коли одна сторона робить "пропозицію", яку інша сторона "приймає".

Однак є певні межі, в яких, однаково ставлячись до різних типів контрактів, можна розраховувати на практиці на задовільні результати. Через це важливо посилити (а часом і замінити) загальні правила договірного права правилами, спеціально створеними для окремих типів контрактів. Адже кожен зі згаданих вище типів контрактів має також свій набір правил. Більшість загальних принципів можна знайти у прецедентному правів а спеціальних правил — у статутному.

Приклад того, як діють загальні й спеціальні правила

Бен, комп´ютерний дилер, твердить, що Еліс уклала з ним контракт про придбання в нього комп´ютера, а тепер відмовляється прийняти доставлений товар. Вона запевняє, що ніколи не замовляла комп´ютер. Правила, які регулюють цю справу, — це загальні правила, що стосуються укладення контракту, їх треба шукати в прецедентному праві.

Якщо, з іншого боку, Еліс прийняла доставлений комп´ютер і тепер стверджує, що комп´ютер має дефект, тоді застосовується стаття 14 Закону про продаж товарів 1979 р. Положення цього законодавчого акта застосовуються, як видно з назви, лише до контрактів продажу товарів. Згідно з положеннями статті 14 комп´ютер має бути задовільної якості й відповідати своєму призначенню. Суд має вирішити, чи відповідає цей комп´ютер вимогам статті 14.



|
:
Міжнародне приватне право
Римське приватне право
Право: Посібник для студентів бізнес-спеціальностей