Безкоштовна бібліотека підручників



Релігієзнавство

Імаміти


Ця гілка шиїзму відноситься до "поміркованого" напрямку. Сьогодні це самий найчисленніший напрямок у шиїзмі. Його ідейними попередниками були ті шиїти, які проповідували, що "в силу божественного установлення імамат є прерогативою виключно роду Алі і передається шляхом "ясної вказівки" (ан-насс) вустами Пророка або попереднього імама".1 Імаміти визнають

´ Прозоров М.С Ислам. Шиитская (имамитская) доктрина верховной власти. М., 1984, с. 204.

дванадцять імамів. Вони вважають, що спасителем виступить дванадцятий імам Мухамед абуль Касим, який народився у 873 році в Багдаді і зник у віці дванадцяти років. З точки зору ортодоксального шиїтства це і є дванадцятий "прихований" імам, якому належить відкритись світу в ролі махді. Віруючі в дванадцятого імама носять назву "двунадесятників".

Імамітське віровчення зводиться до п´яти принципів або основ віри.

1. Вчення про єдиного Бога.

2. Віра в божественну справедливість.

3. Визнання пророчої місії Мухаммада.

4. Віра в воскресіння померлих, судний день і потойбічне життя.

5. Вчення про імамат, яке стало головним догматом імаміт-ського ісламу.

В основі імамітської доктрини лежить уявлення про божественну доктрину, божественну природу верховної влади. Розглядаючи імамат як "божественне установлення", як продовження пророцтва, імамітські богослови виходять з того, що божественне одкровення має два аспекти: зовнішній і внутрішній. Згодом вони збудували свою релігійну філософську доктрину, в якій імамат виступає як головна космічна сила. Це еманація вічного божественного світла. Імам є виконавець божественного веління. Він є духовним керівником, своєрідним центром, навколо якого обертаються всі сфери буття.

В наш час вчення імамітів є державною релігією в Ірані та Іраку. В країнах Азії імаміти живуть в Афганістані, Бахрейні, ОАС, Катарі, Кувейті, Лівані, Омані, Сирії, Саудівській Аравії, Бірмі, В´єтнамі, Таїланді, Індії, Азербайджані. В країнах Африки: в Єгипті, Судані, Ефіопії, Кенії.



|
:
Релігієзнавство: конспект лекцій
Релігієзнавство
Релігієзнавство
Релігієзнавство