Безкоштовна бібліотека підручників



Релігієзнавство

4. Халдейська релігія


На завершення цього розділу слід розповісти про релігію народу, який жив на півночі Малої Азії, на території Стародавнього Ірану в 2 — 1 ст. до н. е. і був тісно зв´язаний з Двуріччям і Малою Азією. Мова йде про урартів чи халдів.

На початку І тис. до н. е. на просторі між південними частинами Чорного і Каспійського морів, на південь від Кавказького хребта, на Вірменському нагір´ї, розташувалася могутня стародавня держава Урарту.

Урарти, ще з кінця 2 тис. до н. е. утворювали міста - держави типу номових держав. Найбільш важливими серед них було місто Муцацир, центр культу бога Халді, і місто Тушпа (сучасне місто Ван в Туреччині) — центр культу бога сонця Шівіні. Об´єднання їх привело до утворення держави зі столицею в м. Тушпа.

В 9 — 6 ст. до н. е. царство Урарту займало усе Вірменське нагір´я, Північну Сирію і північні райони Двуріччя, на півночі значну частину Закавказзя. Це була типова східна деспотія, в якій основною масою виробників були общинники, але застосовувалася і рабська праця. Під час загарбницьких походів, які були для урартів здебільшого переможними, бо вони були добре озброєні залізною зброєю, здобувалась величезна здобич у вигляді полонених з мирного населення і всякого майна. Більшість чоловіків з полонених знищувалася, залишали хлопчиків і жінок Частину з них перетворювали в рабів, частина входила в общини.

З обєднанням дрібних держав і утворенням адміністративної системи держава Урарту зміцнюється. Особливого розвитку вона 118 досягає в царствування Менуа (біля 810 — 786 і 78! pp. до н. е.) І Аргішті І ( 786 — 764 pp. до н. е.). Відбувається впорядкування культу богів, примусово утверджується культ бога Халді. Встановлюється загальнодержавна система приношення жертв. Муцацирський храм бога Халді стає головним державним храмом, в ньому коронували урартських царів, там зберігалися царські скарби. Існували і менші храми, а також святилища перед нішею в скелі чи перед кам´яною стелою на честь бога Халді. Таке святилище звали "вратами бога Халді". Храми і святилища обслуговувались корпорацією жерців і мали великі багатства.

В культі бога Халді значне місце посідала магія. Жерці бога Халді — халдейські мудреці славилися ворожінням та віщуванням, вони займалися астрологією та різними гаданнями. В такій якості слава про них поширювалася на весь Схід. Віруючих в бога Халді стали звати халдеями чи халдами, а їх релігію — халдейською.

На початку 6 ст. до н. е. Урарту, так само як і Ассирія, була завойована мідянами.

Додержання історико-географічного принципу примушує тепер перейти до історії релігії в Палестині, яка розташована біля Фінікії. Але релігія в Палестині хоч і має глибокі коріння, які сягають десь в 5 — 4 тис. до н. е., цікава нам тим періодом, коли вона справила вплив на виникнення християнства та ісламу, а це було вже в нашій ері. Тому ми розглянемо ці матеріали в розділі, присвяченому іудаїзмові. А поки що повернемося до історії релігій в північній частині Передньої Азії.



|
:
Релігієзнавство: конспект лекцій
Релігієзнавство
Релігієзнавство
Релігієзнавство