Безкоштовна бібліотека підручників



Соціальна профілактика

3. Взаємодія соціальних служб з питань профілактики з організаціями-партнерами


Проблема інформаційного забезпечення та надання допомоги певним категоріям підлітків та молоді залишається ще невирішеною. Соціальні служби для молоді плідно співпрацюють з різноманітними державними та громадськими організаціями.      Спільна діяльність полягає у проведенні профілактичних заходів, інформаційно-методичному забезпеченні (обмін інформацією, випуск спільної рекламної продукції, бюлетенів, методичної літератури тощо), наданні соціально-психологічної допомоги кризовим категоріям дітей та молоді (наркозалежним та членам їх сімей, молоді девіантної поведінки, неповнолітнім та молоді, що звільняються з місць позбавлення волі, молодим особам, що постраждали від насильства та жорстокого поводження).
   Така співпраця здійснюється в формі проведення масових акцій та заходів, бесід, лекцій, рейдів, відеолекторіїв, опитувань, спортивних змагань, організації фестивалів, конкурсів, виставок, здійснення патронату неповнолітніх, профілактичних тижнів та місячників, надання спільних консультацій різним категоріям дітей та молоді, збору банків даних тощо.
   Найчастіше з питаньб профілактики центри соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді співпрацюють з такими організаціями та структурами:
-  управліннями та відділами обласних, районних державних адміністрацій та міськвиконкомів у справах сім’ї та молоді, фізкультури і спорту, освіти, культури;
-  внутрішньої політики, службою у справах неповнолітніх;
-  управліннями юстиції;
-  кримінальною міліцією в справах неповнолітніх;
-  навчальними закладами;
-  народними судами;
-  органами прокуратури;
-  управліннями Державного департаменту з питань виконання покарань;
-  виховно-трудовими колоніями для неповнолітніх, центрами здоров’я;
-  центрами статевого виховання;
-  регіональними товариствами Червоного Хреста;
-  центрами репродуктивного здоров’я дітей і підлітків;
-  центрами профілактики ВІЛ- інфекції та лікування хворих на СНІД;
-  асоціаціями допомоги людям, що страждають від алкоголізму та наркоманії;
-  регіональними нарко- та шкірвендиспансерами, центрами медико-психологічної допомоги сім’ї;
-  регіональними асоціаціями планування сім’ї;
-  громадськими фондами "Благодійність" та "Згода", молодіжними громадськими організаціями.
   Взаємовідносини з більшістю партнерів закріплені угодами з розподілом обов’язків і відповідальності сторін, а також скоординовані спільними планами діяльності.
   Здійснюється реалізація спільних міжнародних програм, зокрема з Міжнародним Фондом ООН, Представництвом ЮНІСЕФ в Україні. Основним завданням міжнародної співпраці є вивчення та використання кращого іноземного досвіду соціальної роботи, який може бути адаптований до умов сучасного стану українського суспільства - навчання спеціалістів, розробка спільних проектів, організація та проведення заходів з реалізації соціальних програм.



|
:
Арт-терапія в соціальній сфері
Історія соціальної педагогіки та соціальної роботи
Менеджмент соціальної роботи
Соціальна діагностика
Соціальна профілактика
Соціологія