Безкоштовна бібліотека підручників



Адміністративний суд Украіни (збірник наукових праць)

Українські судді ознайомилися з досвідом запровадження медіації в судах Німеччини


У рамках Спільної програми Європейської Комісії і Ради Європи "Прозорість та ефективність судової системи України", одним із партнерів якої є Вищий адміністративний суд України, з 31 серпня по 5 вересня 2009 року відбувся візит делегації українських суддів до Німеччини (м. Гамбург).

Метою візиту було ознайомлення із правовими підставами та практичним досвідом впровадження медіації при вирішенні адміністративних та господарських спорів у ФРН. До складу української делегації входили судді адміністративних судів України, Господарського суду міста Києва, Білоцерківського міськрайонного суду, а також представник Міністерства юстиції України.

Від адміністративних судів України у поїздці брали участь суддя Вищого адміністративного суду, заступник голови Ради суддів адміністративних судів України Олександр Гашицький, заступник начальника відділу міжнародно-правового співробітництва ВАСУ Володимир Бондарчук, голова Донецького апеляційного адміністративного суду Тамара Бадахова, судді Донецького апеляційного адміністративного суду Катерина Горбенко й Світлана Дячен- ко, голова Вінницького окружного адміністративного суду Віталій Кузьмишин та суддя цього суду Тетяна Сапальова.

Під час візиту українська делегація відвідала апеляційний, адміністративний суди Гамбурга та районний суд цього міста, Вищий суд землі Шлезвіг, де зустрілася з головами судів і суддями-медіаторами. У ході зустрічей членам делегації було представлено процедуру медіації та правила здійснення медіації в цих судах, порядок співпраці між судами, які застосовують прису- дову медіацію. Під час цих зустрічей українські судді змогли отримати прфесійні відповіді на основні питання щодо запровадження медіації, а саме: що таке медіація; коли доцільно проводити медіацію; як проходить процедура медіації; як потрапляє справа до медіатора; відмінності між мировою угодою в суді та медіацією тощо.



|
:
Академія прокуратури України (збірник наукових праць)
Адміністративний суд Украіни (збірник наукових праць)
Правові науки України (Збірник наукових праць)