Безкоштовна бібліотека підручників



Адміністративний суд Украіни (збірник наукових праць)

Судді адміністративних судів України та Німеччини діляться досвідом з молдавськими колегами


29-30 червня в Одесі відбулися тристоронні (Україна—Німеччина—Молдова) фахові зустрічі у форматі "круглого столу" щодо запровадження адміністративного судочинства та обміну досвідом з питань його функціонування. Організатором заходу виступив Німецький фонд міжнародного правового співробітництва.

Від Вищого адміністративного суду України у зазначеному "круглому столі" взяли участь Голова ВАСУ Олександр Пасенюк, заступник Голови ВАСУ Михайло Цуркан, заступник начальника секретаріату Голови ВАСУ Володимир Перепелюк. Українську сторону під час дискусії також представляли заступник голови Судової палати з адміністративних справ Верховного Суду України Олександр Терлецький та голова Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко.

Із німецького боку в заході взяли участь Президент Вищого адміністративного суду Баварії Рольф Хюффер, Президент адміністративного суду м. Трір Георг Шмідт, керівник проектів — керівник представництв Німецького фонду міжнародного правового співробітництва в Києві та Мінську Штефан Хюльсхьорстер та юридичний радник фонду Геннадій Рижков.

Молдову представляли судді Вищої судової палати, апеляційних та місцевих судів, представники парламенту країни, а також науковці.

Головною метою зустрічі було представлення молдавським колегам досвіду Німеччини та України в запровадженні адміністративного судочинства. У Молдові поки що немає самостійної ланки спеціалізованих адміністративних судів, проте питання про подальший розвиток адміністративного судочинства активно обговорюється фахівцями й науковцями та вивчається на найвищому державному рівні. На сьогодні в країні вже є перші законодавчі основи для утворення спеціалізованого адміністративного судочинства. Законом "Про адміністративний суд" 2000 року, який є доповненням до Цивільного процесуального кодексу, встановлено порядок розгляду адміністративних справ судами загальної юрисдикції.

На початку зустрічі Валеріу Зубко, адвокат та голова робочої групи з питань адміністративного судочинства в Республіці Молдова, представив плани щодо запровадження адміністративного судочинства в цій країні. У свою чергу, О. Пасенюк зробив короткий огляд історії побудови та сучасного розвитку адміністративного судочинства в Україні, навів аргументи на користь запровадження адміністративного судочинства, розповів про труднощі на початковому етапі та їх подолання, про прийняття Кодексу адміністративного судочинства України й реформування процесуального законодавства, а також про ситуацію в галузі адміністративного судочинства (дискусії щодо реформування).

Німецькі судді також висловили свою точку зору щодо пропозицій про запровадження адміністративного судочинства в Республіці Молдова. Вони ознайомили колег з Молдови та України з положеннями Кодексу адміністративного судочинства ФРН та Закону ФРН про адміністративні процедури, відзначили важливість вивчення досвіду розбудови адміністративного судочинства в зарубіжних країнах, окреслили спільні для наших держав проблеми та можливості їх вирішення.

Після цього українські та німецькі фахівці з адміністративного судочинства поділилися досвідом своїх країн у розбудові адміністративного судочинства, відбулося також поглиблене фахове обговорення питань адміністративного процесуального права. Зокрема, сторони обговорили такі теми: право про статус суддів (забезпечення незалежності адміністративних судів та адміністративних суддів, відбір суддів та суддівське самоврядування); судовий устрій та засоби правового оскарження (порядок звернення до суду, предметна та територіальна компетенція, формальні вимоги до подання позовів, процесуальна дієздатність, представництво учасників у суді, правова допомога, відкриття провадження, електронний документообіг; моделі побудови системи адміністративних судів, апеляційний та касаційний розгляд адміністративних справ); процесуальні принципи; "система фільтрів" для прискорення розгляду справ і розвантаження судів; виконання рішень адміністративних судів; право про адміністративні процедури тощо.



|
:
Академія прокуратури України (збірник наукових праць)
Адміністративний суд Украіни (збірник наукових праць)
Правові науки України (Збірник наукових праць)