Безкоштовна бібліотека підручників



Адміністративний суд Украіни (збірник наукових праць)

У двох пілотних адміністративних судах запроваджено автоматизовану систему комп´ютерного діловодства


15 травня 2009 року в Харківському апеляційному адміністративному суді та Харківському окружному адміністративному суді відбулась презентація запровадження в роботу судів автоматизованої системи комп´ютерного діловодства. Робота по запровадженню автоматизованої системи у двох пілотних адміністративних судах проводилась в рамках реалізації проекту Агентства США з міжнародного розвитку "Подолання корупції та утвердження верховенства права в Україні" (компонент "Підтримка адміністративних судів").

Відповідальність за розвиток міграційної політики Словацької Республіки покладено на Бюро у справах міграції, яке підзвітне Міністерству внутрішніх справ. Сьогодні Словацька Республіка здійснює реформи своєї системи управління міграційними процесами. Їх метою є створення в Словаччині єдиного органу у справах міграції, який планується назвати Бюро у справах міграції та натуралізації. Реформи мають бути завершені до 2010 р.

У ході зустрічей з працівниками Бюро у справах міграції українські фахівці ознайомились із практичними аспектами діяльності Бюро. Зокрема, членам делегації була продемонстрована база даних "MIGDOC" (база даних міграційної служби МВС Словаччини містить всю інформацію, яка стосується питань притулку та міграції, включно з інформацією про країни походження, судовими рішеннями у справах про надання статусу біженця), вони ознайомились із системою реєстрації біженців, взяли участь у процесі інтерв´ювання осіб, що подають заяви на отримання статусу біженця. Українській делегації також була продемонстрована система відео- конференцзв´язку, яка використовується під час процедури інтерв´ю. Під час відвідання Апеляційного суду м. Братислави члени делегації були присутні на двох судових засіданнях, де розглядались справи щодо надання статусу біженця.

У заході взяли участь Голова Вищого адміністративного суду України Олександр Пасенюк, суддя Верховного суду України Олександр Волков, керівник проектів відділу демократії та врядуван- ня Агентства США з міжнародного розвитку Олександр Піскун, керівник проекту "Україна: верховенство права" Девід М. Вон.

На презентації учасникам заходу в обох пілотних судах було продемонстровано роботу автоматизованої системи діловодства, яка введена в роботу з 1 січня цього року. Вся реєстрація вхідної та вихідної кореспонденції тут здійснюється в системі електронного діловодства, що, в свою чергу, дозволило автоматизувати систему випадкового розподілу справ усіх категорій між суддями, роздрукову- вання журналів, конвертів, ведення статистичних карток, реєстрів статистичних карток, формування статистичного звіту, виготовлення процесуальних документів, фіксації розгляду справ за допомогою картки справи та статистичної картки, контролю процесуальних строків розгляду справ, відправки документів до ЄДРСР та контролю повноти відправки.

Під час свого виступу Олександр Па- сенюк зазначив, що для ВАСУ є важливим продовження співпраці з Агентством США з міжнародного розвитку, оскільки всі спільні проекти (семінари, "круглі столи", навчальні візити тощо), які були реалізовані за цей час, виявилися дуже корисними для суддів та працівників апаратів адміністративних судів, сприяли підвищенню професійного рівня та отриманню нового досвіду. Все це, в свою чергу, посилює систему адміністративної юстиції в Україні як дієвого інструменту захисту прав та інтересів громадян. За словами О. Пасенюка, важко переоцінити значення, яке для адміністративних судів (та й усіх судів взагалі) має функціонування електронних систем діловодства, впровадження яких є значним кроком на шляху забезпечення відкритого, ефективного та доступного правосуддя в демократичній державі.

У рамках програми автоматизації вказаних двох судів проект Агентства США з міжнародного розвитку "Україна: верховенство права" надав 144 комп´ютери, 2 ноутбуки, 3 сервери, 2 високошвид- кісні мережеві принтери та необхідне мережеве обладнання. В обох судах покращено та розширено локальну комп´ютерну мережу, надана допомога у встановленні комплексної автоматизованої системи діловодства та розподілу справ між суддями, тренінгове обладнання, було організоване проведення навчання для працівників пілотних судів.



|
:
Академія прокуратури України (збірник наукових праць)
Адміністративний суд Украіни (збірник наукових праць)
Правові науки України (Збірник наукових праць)