Безкоштовна бібліотека підручників



Адміністративний суд Украіни (збірник наукових праць)

Експерти Ради Європи вивчають ситуацію стосовно впровадження в українських судах медіації при вирішенні адміністративних та господарських спорів


У рамках Спільної програми Європейської Комісії і Ради Європи "Прозорість та ефективність судової системи України", одним із партнерів якої є Вищий адміністративний суд України, 27-28 квітня Україну відвідали експерти РЄ Фрідріх-Йохім Ме- мель (ФРН) та Франс Ван Арем (Нідерланди).

Метою візиту стало ознайомлення із правовими підставами та практичним досвідом впровадження медіації при вирішенні адміністративних та господарських спорів, а також подальша підготовка звіту та пропозицій стосовно започаткування відповідних пілотних проектів в адмінстративних та господарських судах України.

27 квітня ц.р. у Вищому адміністративному суді України відбулася зустріч експертів Ради Європи із заступником Голови

ВАСУ Михайлом Цурканом, головою Донецького апеляційного адміністративного суду Тамарою Бадаховою, головою Вінницького окружного адміністративного суду Віталієм Кузьмишиним, суддями та працівниками апарату ВАСУ, суддями Донецького апеляційного та Вінницького окружного адміністративних судів.

Як зазначив Михайло Цуркан, Кодексом адміністративного судочинства України медіація поки що не передбачена, проте в перспективі її запровадження для нашої держави може бути дуже корисним. "Цей правовий інститут слід розглядати і як можливість розвантаження суддів, і як розширення спектру засобів вирішення конфліктної ситуації, і як засіб скорочення обсягів фінансування на потреби адміністративного судочинства", — наголосив заступник Голови ВАСУ.

Тамара Бадахова нагадала, що попри відсутність в Україні інституту медіації, Кодексом адміністративного судочинства передбачена можливість примирення сторін. Так, у пункті 3 частини першої статті 157 КАС України, зокрема, зазначено, що провадження в адміністративній справі може бути закрито у зв´язку з примиренням сторін. Проте Кодекс не зобов´язує суддю вчиняти будь-які дії, спрямовані на примирення сторін, і не містить норм, які б передбачали участь посередників-медіаторів в адміністративному процесі.

Під час зустрічі було обговорено можливість започаткування пілотних проектів із медіації в адміністративних справах у Донецькому апеляційному та Вінницькому окружному адміністративних судах. Спілкування з експертами було продовжено 28 квітня в приміщені Господарського суду

міста Києва. Крім суддів згаданих адміністративних судів, у зустрічі взяли участь судді Господарського суду міста Києва, Білоцерківського міськрайонного суду, представники Міністерства юстиції України та науковці.

У ході зустрічі експерти детальніше розповіли її учасникам про застосування медіації під час вирішення адміністративних та господарських спорів, а також поділились досвідом застосування медіацїї в Голландії та Німеччині. Наприкінці зустрічі голови Донецького апеляційного адміністративного, Вінницького окружного адміністративного, Господарського міста Києва та Білоцерківського міськрайонного судів підписали Концепцію імплементації процедури медіації в чотирьох судах. У зазначеній концепції визначено заходи, які слід здійснити для започаткування пілот- них проектів з медіації у цих судах. Датою початку пілотних проектів з медіації у вказаних судах має стати березень 2010 року.

Додамо також, що в 2007 році в рамках Спільної програми Європейської Комісії і Ради Європи 14 суддів та працівників апарату адміністративних судів України пройшли навчальний курс з питань медіації в адміністративних справах та набули теоретичних і практичних навиків медіатора. Під час практичних занять суддів адміністративних судів України готували до ролі медіаторів експерти Ради Європи Ф.-Й. Мемель та Ф. Ван Арем. Учасники навчального курсу під час рольових ігор та розв´язування практичних завдань розглянули поетапно хід процедури медіації, роль медіатора, сторін конфлікту та їхніх адвокатів. Судді адміністративних судів зробили перші практичні спроби проведення процедури медіації із застосуванням уже вивчених методик та технічних прийомів медіатора.



|
:
Академія прокуратури України (збірник наукових праць)
Адміністративний суд Украіни (збірник наукових праць)
Правові науки України (Збірник наукових праць)